Anyajegyek, pigmentált elváltozások, bőrtumorok


Mi számít normális anyajegynek?


Az egészséges anyajegyekről általánosságban igen változatos megállapításokat tehetünk. Ezért laikus nagy biztonsággal nem képes megállapítani, hogy melyik jelent veszélyt, melyik nem. Ennek tisztázására szakorvosi tapasztalat, speciális vizsgálóeszköz, és néhány esetben szövettani vizsgálat szükséges.

Nagyon változatos előfordulású, küllemű, méretű és színű anyajegyek férnek bele a "rizikó mentes" kategóriába. Számuk bőrtípustól és életmódtól függően nagy eltéréseket mutathat (átlagos bőrű felnőttön kb 80 darab, de több száz anyajegy sem mondható önmagában kórosnak) Színük legtöbbször a barna valamely világosabb vagy mélyebb árnyalata. Méretük és elhelyezkedésük szintén különféle lehet.

Már újszülött korban láthatjuk az anyajegyek egy csoportját, mások csak később jelennek meg. Az életünk során újonnan jelentkező anyajegyek szempontjából fontos időszakot jelöl minden hormonális változás (serdülőkor, várandósság, menopasua). Ekkor gyorsabban ütemben gyarapszik számuk.


Mi számít veszélyes, kockázatos anyajegynek?


Hogy veszélyes-e egy anyajegy már a külleméből megállapítható. A "veszélyes" jelző ekkor a bőrdaganat képződési hajlamra utal. Hogy daganatos anyajegyről van e szó, már csak szövettani vizsgálat tudja megállapítani nagy biztonsággal. Tapasztalt bőrgyógyászok azonban jó aránnyal képesek elkülöníteni a daganatos és nem daganatos, illetve veszélyes de nem daganatos eltéréseket.

Általánosságban érdemes odafigyelni a következő jellegzetességekre, melyek veszélyre hívják fel a figyelmet!

-változó anyajegy (méret, szín, felszín)

-vérző viszkető anyajegy

-szabálytalan, aszimmetrikus formájú anyajegy

-több tónusú anyajegy

-a többitől eltérő anyajegy (méretben, színben, küllemben)

-sok anyajegy test szerte, világos bőrszín, szőke vagy vörös haj, kék szem

-sok anyajegy test szerte, gyakori napozás és szolárium használat mellett


Mikor érdemes anyajegyszűrést végezni?


A bőrdaganatokra súlyozottan vonatkozik az a szabály, hogy amennyiben időben észleljük és időben eltávolítjuk sokkal jobbak a gyógyulási esélyek. Ebből kifolyólag minden bőrtípusú embernek érdemes évente szűrővizsgálatot végeztetnie.

Aki a fent említett eltérések közül 1 vagy több darabot akár csak 1 anyajegy kapcsán észlel, annak a lehető leghamarabb javasolt megjelennie dermatoscope-os anyajegy szűrésen. Ha volt bőrdaganat diagnosztizálva családtagnál, vagy rokonnál, illetve ha Önnek volt már korábban tumoros megbetegedése szinten az 1 évnél gyakoribb szűrés javasolt.


Hogyan zajlik az anyajegyszűrés?


Gyors fájdalom mentes, de annál nagyobb hasznú vizsgálat. Bőrünk, mint kültakarónk könnyen megfigyelhető szerv. A szűrés akkor sikeres, ha a teljes testet, azaz az összes anyajegyet megvizsgáljuk. Ezért a vizsgálathoz fehérneműre szükséges vetkőzni, illetve, ha a fehérnemű által takart helyen is tudunk anyajegyről ezt szintén érdemes jelezni.

A szakorvos egy dermatoscope nevű nagyító és megvilágító funkciójú eszközzel vizsgálja bőrünket. Ez 100 anyajegynél sem jelent 10 percnél több időt, hiszen az anyajegyek nagyobb részéről azonnal kijelenthető, hogy semmilyen veszélyt nem jelent. Ahol elváltozást észlelünk szóba jöhet annak eltávolítása, vagy sűrűbb dermatoscope-os kontrollja.


Hogyan zajlik a veszélyt jelentő anyajegy, kialakult daganat eltávolítása?


Minden esetben sebészi eltávolítás szükséges. Csak ekkor van lehetőség szövettani vizsgálatot végezni, ami elengedhetetlen a diagnózis megerősítéséhez. Az anyajegy eltávolítása úgynevezett "ambuláns műtét" azaz a páciens a beavatkozás után azonnal otthonába távozhat, a beavatkozás jelentősen nem terheli meg a szervezetet akár több anyajegy egyszerre történő eltávolítása esetén sem.

A műtéti terület fertőtlenítése után helyi érzéstelenítő injekciót adunk. Ezt követően a páciens fájdalmat nem fog érezni, legfeljebb kis mértékű nyomást, húzást. Az anyajegyet babérlevél alakban vágjuk ki, majd a bőrt az eltávolított szövet méretének függvényében 1-3 bőrvarrattal, vagy (ahogyan a legtöbb esetben történik) bőr alatt vezetett varratsorral, jó esztétikai eredménnyel zárjuk. Varratszedésre 2 héttel a műtétet követően kerül sor. Ez idő alatt fontos, hogy a sebet ne érje víz, ne végezzünk megterhelő fizikai munkát, edzést, kerüljük a napozást és szoláriumot.


Eltávolítható-e egészséges anyajegy?


Amennyiben a pácienst valamely anyajegye vagy anyajegyei zavarják elhelyezkedésük vagy méretük miatt szintén a sebészi eltávolítás javasolt. Ilyenkor elsődleges a jó esztétikai eredmény, az alig észrevehető műtéti heg.Árak

Egyéni igényekhez összeállított kezeléseknél a töltőanyag és a felhasznált bioszálak költségéből számítjuk a beavatkozás árát. Akcióinkról facebook és instagram oldalunkon tájékozódhatnak!

Akciók

Válogasson akciós arcfrissítő, nyakfeszesítő és ajakdúsító csomagjaink közül.

Anyajegyek szűrővizsgálata dermatoszkóppal

(teljes test áttekintése)

15 000 Ft

Anyajegy műtéti eltávolítása

+ 8 000 Ft szövettani vizsgálat

35 000 Ft

Anyajegy eltávolítás 2 db

+ 2*8 000 Ft szövettani vizsgálat

60 000 Ft

Anyajegy eltávolítás 3 db

+ 3*8 000 Ft szövettani vizsgálat

80 000 Ft

Bejelentkezés

Telefonos időpont egyeztetés hétköznap 08-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Emailben történő időpont foglalás esetén 24 órán belüli válasz értesítés..